Organisatieontwikkeling

Bevlogen visies, ideeën hoe het anders moet, beter kan. Als je maar dichter bij de bewoners staat, de verantwoordelijkheid aan anderen kan overlaten, integraal werkt, duizend bloemen laat bloeien? Hoe de gedroomde toekomst er ook uitziet: we moeten het wel zelf kunnen waarmaken. En dat betekent vaak: jezelf nieuw gedrag eigen maken en oude gewoontes loslaten.

Bij maatschappelijke opgaven staat de bedoeling voorop. Mensen willen bijdragen aan verandering, als ze er in geloven. Ze willen daarbij ook zoveel mogelijk zelf aan het roer staan. Dit proces sturen vereist een andere rol van een gemeente, van ambtenaren, werkers in welzijn, medewerkers van een woningcorporatie of sociaal ondernemers. Dat kan leuk en spannend zijn en ook verbazend moeilijk. Het is in elk geval iets dat je kunt leren. Dat gaat met vallen opstaan, weten wij uit ervaring.

Vernieuwen op eigen kracht

Spectrum zorgt ervoor dat organisaties de kracht van hun medewerkers inzetten om van betekenis te zijn. Dat vraagt lef en leiderschap van binnenuit. Spectrum neemt organisaties mee om veilig te vernieuwen, op eigen kracht en tempo. En dat kan op allerlei manieren: we lopen mee op, coachen ‘on the job’ of zoeken met je uit welke onuitgesproken verwachtingen het proces belemmeren, we verplaatsen je bestaande kaders met een sessie creatief denken of zoeken een nieuwe manier om je doelgroepen te bereiken.

Samensturing

Bij Spectrum ontwikkelden we onze eigen vorm van samensturing, waarbij collega’s actief meedenken en beslissen over strategie en interne vraagstukken. Welke rol iemand oppakt is flexibel. De intentie is om meer impact te hebben en als organisatie te groeien. We weten als geen ander dat samen sturen en beslissingen nemen veel ingewikkelder is dan ‘gewoon’ bij de directie te beleggen. We weten ook dat het de moeite meer dan waard is, omdat je alle wijsheid die in de groep aanwezig is benut. Dat besluiten beter worden als je ook de afwijkende meningen meeneemt. Zoals we buiten werken door alle partijen te betrekken, zo werken we binnen ook. We zijn integer, betrokken en onafhankelijk; nooit langer aanwezig dan nodig.

Waar zet je ons voor in?

  • Organisatieontwikkeling, teambuilding, veranderkunde
  • Managementondersteuning, bestuurscoaching, sparring-partner, strategische ontwikkeling
  • Werken vanuit de bedoeling, inrichten zelfsturende organisatie, sociocratie
  • Nieuwe strategieën om je doelgroepen te bereiken

Bekijk onze andere diensten, projectvoorbeelden en blogs, dan krijg je een indruk hoe wij vraagstukken aanpakken.

Projecten