Deep Democracy

Wil je alle meningen naar boven krijgen? Besluiten nemen waaraan iedereen zich kan verbinden? Met meer betrokkenheid vergaderen? Of wil je op een andere manier kijken naar wat er leeft in de groep, zien welke spanningen en conflicten er spelen? Allemaal situaties waarbij Deep Democracy inzicht biedt. 

Wat is Deep Democracy?

Deep Democracy is een filosofie en tegelijkertijd een praktische methodiek voor besluitvorming, met aandacht en waarderingen voor andere opvattingen. Het is een werkwijze om afwijkende meningen mee te nemen als er beslissingen genomen moeten worden. Zo kunnen we alle wijsheid, kennis en levenservaring benutten. En zo houden besluiten beter stand.  

Spectrum is enthousiast over Deep Democracy en zet de methodiek regelmatig in.  
Bijvoorbeeld: 

  • als we een bewonersinitiatief begeleiden en de deelnemers knopen moeten doorhakken, 
  • samen met een docent in de klas, om de leerlingen zeggenschap te geven, 
  • met een team, om meningen te inventariseren over een ingewikkeld thema. 

Wil je met jouw team, bestuur of groep vrijwilligers de methode ervaren en meer weten over de theorie? Maak dan een afspraak voor een proeverij Deep Democracy

Of volg een training Deep Democracy, the Lewis method level 1.
Daarna kun je je verder ontwikkelen in de training Deep Democracy, the Lewis method level 2 en de training Deep Democracy, the Lewis method level 3.

Deep Democracy trainingen bij Spectrum

Deep Democracy Level 1

Tijdens de tweedaagse Deep Democracy level 1 training leer je meer over de theorie en gespreksmodellen van de Lewis methode van Deep Democracy. Door te oefenen en te ervaren leer je deze meteen in te zetten in werk- en privésituaties. We focussen op hoe je het minderheidsbelang in kunt brengen en benutten bij besluitvorming en geven inzicht in emotionele en rationele patronen in een groep.

Er staat momenteel geen Deep Democracy Level 1 training gepland. Stuur een e-mail naar Hanneke van Keijsteren om op de hoogte gebracht te worden zodra nieuwe trainingen gepland worden.

Deep Democracy Level 2

Zoek je verdieping na de level 1 training? Waarbij we tijdens level 1 alle basis over Deep Democracy leren vanuit een neutrale rol, gaat Deep Democracy level 2 over alle situaties waarin je de methodiek wil toepassen én ook een mening hebt. Een level waar veel ruimte is voor oefening en de toepassing in de praktijk. 

Er staat momenteel geen Deep Democracy Level 2 training gepland. Stuur een e-mail naar Hanneke van Keijsteren om op de hoogte gebracht te worden zodra nieuwe trainingen gepland worden.

Deep Democracy Level 3

Voor iedereen die na level 2 verdieping zoekt en meer wil leren over omgaan met spanning, polarisatie en conflict. In twee dagen leer je om de tools van Deep Democracy in te zetten wanneer er sprake is van spanning of conflict. Dit geeft je handvatten om in groepen meer spannende thema’s aan te snijden.

De eerstvolgende Deep Democracy Level 3 training vindt plaats op 25 en 26 november 2024.