Creatief denken

Zit je met een ingewikkeld vraagstuk? Organiseer je elk jaar dezelfde activteit? Creatief denken helpt bij het vinden van een passende oplossing en opent nieuwe perspectieven.

Creatief denken gaat over het doorbreken van vaste denkpatronen. Als je altijd in hetzelfde cirkeltje blijft denken, krijg je ook altijd dezelfde oplossing. Met creatief denken word je gestimuleerd om anders te denken, out-of-the-box. Hierdoor komen er nieuwe ideeën naar boven en het stimuleert alle partijen om anders naar de situatie te kijken.

Wat is creatief denken?

Tijdens een sessie creatief denken ga je aan de hand van verschillende tools ervaren hoe je andere ideeën en oplossingen kan bedenken voor een vraagstuk. De methode is geschikt voor het bedenken van nieuwe concepten, activiteiten en projecten. En het is een uitstekende methode om inwoners te betrekken bij het oplossen van het probleem.

Waarom creatief denken

Wij staan als maatschappij voor complexe vraagstukken. Hiervoor zijn nieuwe ideeën en richtingen nodig. In het bedrijfsleven is innovatie cruciaal om te overleven. Uit onderzoek blijkt dat managers creativiteit zien als een van de belangrijkste vaardigheden voor nu en in de toekomst. In het onderwijs wordt het belang van creativiteit ook steeds meer erkend. We leven in een tijd waarin veel mogelijk is. Maar om de mogelijkheden die er liggen optimaal te benutten, hebben we creativiteit nodig. Hoe staat het met jouw creatieve denkvermogen? Wij zijn ervan overtuigd dat iedereen creatief kan denken.

Voorbeeld uit de praktijk

Tijdens een sessie creatief denken stond de vraag centraal 'Hoe kunnen we de parkeergarages in de stad in de avonduren beter benutten?' Met de methode 'different eye' zijn we deze vraag op een andere manier gaan benaderen. Hoe zou bijvoorbeeld de kaasboer dit probleem oplossen? Of een muzikant?

Dit leverde onder andere de oplossing op om één avond in de week een pop-up markt te organiseren. Een tweede oplossing was om de garages in de avonduren open te stellen voor forenzen. Overdag zijn zij naar hun werk en in de avonduren hebben ze dure parkeerplaatsen met een vergunning in het centrum. Het is voordeliger voor de forenzen en de druk op de vergunninghoudersplaatsen kan tegelijkertijd afnemen. Een win-win situatie.

Creatief denken zelf ervaren

Wil je ook graag een creatief denken sessie organiseren? Of leren hoe je dit zelf kunt toepassen? Spectrum helpt graag mee. Neem gerust contact op met een van onderstaande contactpersonen. Het is ook mogelijk om online een sessie creatief denken te organiseren.