Bloemenbuurt in Didam, een wijk van de toekomst
De gemeente Montferland heeft de wens dat de Bloemenbuurt in Didam aardgasvrij wordt. En zelfs nog breder: dat het een Wijk van de Toekomst wordt. Huurders worden door woningcorporatie Plavei aangesloten op een warmtenet. En huiseigenaren, gaan zij ook mee in het collectief en tegen welke voorwaarden? Of gaan ze toch voor een individuele oplossing?
De uitdaging
De gemeente wil graag met alle wijkbewoners toewerken naar een aardgasvrije Wijk van de Toekomst. Maar participatie laat zich natuurlijk niet zomaar afdwingen. Voor een actieve inwonersgroep zijn bevlogen buurtbewoners nodig. Spectrum werkt bij voorkeur van onderop, aansluitend bij de energie van de inwoners. In de Bloemenbuurt was het koorddansen om de belangen van alle betrokken partijen bij elkaar te brengen en in balans te houden. Uiteindelijk ging een groep kritische bewoners, via een klankbordgroep, zelf aan de slag en met hulp van Spectrum vormden zij Cooperatie Duurzaam Didam.
Onze aanpak
We gingen allereerst op zoek naar het gemeenschappelijke belang. Daarvoor organiseerden we buurtbijeenkomsten. Een paar buurtbewoners wilden wel meedenken. In eerste instantie wilde iedereen vooral weten wat de gemeente allemaal van plan was te gaan doen. Na verloop van tijd ontstond er meer ruimte om acties met elkaar op te pakken. Van klusdag in de wijk naar Operatie Struikroof en het maken van warmtefoto’s om weglekkende warmte te lokaliseren. Er was alle ruimte om activiteiten op te pakken. En zo zijn de buurtbewoners, die schoorvoetend in de klankbordgroep aansloten, een serieuze gesprekspartner geworden. Enthousiast geworden door de leuke initiatieven die we met elkaar organiseerden en de saamhorigheid die dat meebracht.
Intussen brachten we smeerolie aan als de samenwerking tussen alle betrokken partijen wat roestig werd.
Het resultaat
De klankbordgroep heeft zich ontwikkeld tot een bewonerscoöperatie met inmiddels 30% aangesloten huishoudens. Daarmee zijn ze een serieuze gesprekspartner geworden van de gemeente en andere betrokken partijen, met ondersteuning van Spectrum. De ambitie is een kostenneutrale warmtetransitie, waarin bewoners zeggenschap hebben en transparantie centraal staat. Helaas is het niet gelukt om samen met het bestaande warmtenetwerkbedrijf een samenwerkingsvorm te vinden die voor alle partijen werkt. Onduidelijkheid in wetgeving, prijsvorming en toewijding speelde daarbij een rol. Jammer, maar dit betekent geen einde. De warmtetransitie wordt nu in een groter gebied onderzocht, met een frisse blik en nieuwe mogelijkheden. De route ernaartoe is misschien niet recht, maar stap voor stap krijgt de transitie vast vorm.
-
Thema Duurzaamheid
-
Klant Gemeente Montferland
-
Opdracht Werk met alle wijkbewoners toe naar een Wijk van de Toekomst