Adviesvangers

Adviesvangers zijn jongeren die hun leeftijdsgenoten uitdagen om mee te denken, ideeën aan te dragen of hun mening te geven. Op deze manier leggen we jongerenparticipatie echt bij de jongeren neer. Gemeenten en andere organisaties weten daardoor beter wat jongeren van bepaalde onderwerpen denken. Spectrum heeft een groep Gelderse jongeren die zijn getraind als Adviesvanger en ingezet worden voor allerlei vraagstukken.

Voorbeelden

Onze Adviesvangers gingen al op pad voor verschillende opdrachten. Een paar voorbeelden:

  • Op het Gerrit Komrij College in Winterswijk brainstormden jongeren over vernieuwend onderwijs. De leerlingen gaan nu in gesprek met de schoolleiding om hun top vijf van ideeën te bespreken.
  • In Brummen kwamen er tientallen ideeën naar boven voor een creatieve maakplaats na schooltijd. Een paar weken later was die plek er echt!
  • Een groep van wel twintig meiden uit Ede bedachten super originele ideeën voor een meidenfestival waar de organisatie nog niet aan had gedacht.

Bekijk het filmpje hieronder voor een impressie (duur: 1 minuut)!

Wat kan je verwachten?

De Adviesvangers worden zelfstandig (of in groepjes van twee) ingezet om brainstormbijeenkomsten te begeleiden. Dat kan in hun eigen gemeente zijn, of in een andere gemeente in Gelderland. Spectrum begeleidt de jongeren, zorgt voor de materialen, een goed geformuleerde brainstormvraag en een verslag met de uitkomsten. De opdrachtgever regelt de locatie en de groep deelnemende jongeren.

Adviesvangers inzetten?

Wil jouw organisatie de stem van jongeren horen en staan jullie open voor hun ideeën? Neem gewoon eens contact op met onze adviseurs (zie rechts van deze tekst) om de mogelijkheden te bespreken.