Jong & Meer - Maatschappelijke Diensttijd voor en door jongeren
Sinds 2018 kennen we in heel Nederland de Maatschappelijke Diensttijd (MDT), waarbij in tal van projecten door en voor jongeren wordt gewerkt aan maatschappelijke betrokkenheid van jongeren. De MDT is een initiatief van het Ministerie van VWS/ZonMW.
Spectrum heeft in samenwerking met diverse lokale partners in Gelderland ook een project binnen de MDT, namelijk Jong & Meer. Zelfstandige jongerenteams gaan in hun eigen gemeente op zoek naar maatschappelijke uitdagingen, bijvoorbeeld het organiseren van een feest voor jongeren in hun dorp of het organiseren van activiteiten in de wijk. Hier gaan ze samen met andere enthousiaste jongeren mee aan de slag.
Organisatie en training: jongeren aan het roer
De jongeren worden begeleid door de lokale jongerenwerkers. Bovendien volgen ze de speciale ‘Young Leaders’ training. Tijdens het eerste gedeelte van deze training worden jongeren uitgedaagd om zich te verdiepen in hun eigen kwaliteiten en de manier waarop ze deze kunnen inzetten in hun leven en hun leefomgeving. Daarnaast werken ze aan vaardigheden zoals presenteren, organiseren en samenwerken.
In het tweede gedeelte van de training gaan de jongeren daadwerkelijk aan de slag met het organiseren van de door hen zelf bedachte sociale activiteit. Ze maken een werkplan, een begroting en pitchen hun project aan belangrijke stakeholders. Voorbeelden van sociale activiteiten zijn een buurtfeest voor jong en oud, een sporttoernooi, een jongerendebat of bijvoorbeeld een inzameling voor een goed doel. Jongeren kiezen zelf wat ze in hun buurt willen ondernemen. Na afronding van de training ontvangen de jongeren een certificaat.
Winst voor jongeren, organisaties én de samenleving
Jongeren ontwikkelen hun eigen talent, leren in samenwerking te organiseren, worden gemotiveerd om zich in te zetten voor de samenleving en krijgen na deelname een certificaat. Tevens wordt de manier van belonen door jongeren zelf bepaald en staat dus niet vast. De betrokken organisaties bouwen aan duurzaam contact met jongeren, krijgen inzichten om jongeren te werven voor onder andere vrijwilligersfuncties en beginnen of verdiepen samenwerkingen met diverse partijen. De samenleving krijgt er betrokken en beter op het werkzame leven voorbereide jongeren bij, die zorgen voor een bredere verbinding tussen allerlei doelgroepen.
Momenteel wordt Jong & Meer in samenwerking met de volgende gemeenten en organisaties uitgevoerd:
Arnhem – Bureau Ruimtekoers, Sportbedrijf Arnhem
Lochem – Stichting Welzijn Lochem
Elburg – Stichting WIEL
Wageningen – Solidez, Thuis Wageningen
West Betuwe – Welzijn Westbetuwe, Connect2Jeugd, Mozaïek West Betuwe
Zevenaar – Caleidoz
Montferland – Stichting Welcom
Aalten-Dinxperlo – Figulus Welzijn
Brummen – Stichting Welzijn Brummen, Sportkompas, Maakplaats The Villa
Berkelland – Jimmy's Berkelland
Rheden – Incluzio
Lingewaard – Stichting Welzijn Lingewaard
Nijmegen - COC Nijmegen
Renkum - Renkum voor Elkaar
Wijchen - MeerVoormekaar
MDT Jong & Meer heeft daarnaast een aantal provinciale samenwerkingspartners:
Plattelandsjongeren Gelderland
Stichting Sterker
Jeugdbescherming Gelderland
New Rootz
Impacter
Provincie Gelderland
Ken je jongeren die geïnteresseerd zijn in MDT Jong & Meer? Op www.jongenmeer.nl staat alle informatie voor deelnemers.
-
Thema Jeugd en jongeren
-
Klant ZonMw
Laat hieronder je vraag achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.