- Home
- Zomercongres 2019
- Workshops
Tijdens het Zomercongres 2019 geven we maar liefst 14 verschillende workshops. Op 27 juni kun je tijdens de inloop (van 12.30 tot 13.00 uur) kiezen welke workshop je later die middag wil bijwonen. Bekijk hieronder alvast wat het beste bij jou past.
1. Impact meten – Maak het effect van je initiatief zichtbaar
Je hebt het gevoel dat je goed bezig bent, krijgt enthousiaste reacties van vrijwilligers en van mensen die genieten van je initiatief. Toch wil je soms ‘hard’ kunnen maken wat het effect is van je initiatief. Bijvoorbeeld omdat je subsidiegevers wil overtuigen, je op zoek bent naar samenwerkingspartners, omdat je je initiatief nog beter wil maken of gewoon omdat je nieuwe dingen wil ontdekken over waar je mee bezig bent. In deze workshop leggen we uit welke methoden er zijn om impact te meten en krijg je tools aangereikt om een impactmeting los te laten op jouw initiatief.
Charlotte Post & Carla van Dijk
2. Dorpsdemocratie in de praktijk – De vier functies van een dorpsraad
Dorpsraden of Dorpsbelangenorganisaties waren van oudsher dé gesprekspartner voor gemeenten. In deze tijden van bewonersinitiatieven en energie- en zorgcoöperaties, hebben zij een heel andere rol en betekenis gekregen. In deze workshop maak je kennis met de vier functies van dorpsraden en hoe zij zichzelf opnieuw kunnen uitvinden. Met het Kleine Kernen Spel maken we vervolgens een vertaling naar de dagelijkse praktijk. Dit is een interessante workshop voor leden van Dorpsbelangenorganisaties, bewonersinitiatieven en iedereen die nauw met hen samenwerkt.
Odile Jansen
3. Deep Democracy – Besluiten nemen met 100% draagvlak
Hoe organiseren we besluiten die standhouden in de uitvoering? Deep Democracy ontsluit de wijsheid van de minderheid. Het is een filosofie en tegelijkertijd een praktische methodiek voor besluitvorming, met aandacht en waardering voor andere opvattingen. Zo kunnen we alle wijsheid, kennis en levenservaring benutten! In deze workshop leer je over de theorie en achtergrond van Deep Democracy én kun je de methode direct ervaren.
Emmie Elliot & Ariene van der Kooij
4. Van wie is de speeltuin? – In discussie over democratische vernieuwing
Toen ik met mijn zoon van vier langs de speeltuin liep, vroeg hij: 'Mama, van wie is de speeltuin? 'Van de gemeente jongen.' 'Dus ook van jou mama, want jij werkt toch bij de gemeente?' 'Dat klopt, maar hij is ook van jou. Jij bent ook de gemeente.'
Deze workshop gaat over rollen, eigenaarschap en ‘het samen regelen’. Met inwoners, bestuurders en ambtenaren gaan we op zoek naar de optimale verhouding tussen bewonersparticipatie en het handelen van de lokale overheid. Op een speelse en actieve manier nemen we samen een aantal stellingen onder de loep. Geen kant-en-klare oplossingen, wel een inspirerende sessie die je laat nadenken over waar jij zelf staat in het democratisch samenspel.
Maaike Jeronimus & Cor Klein Heerenbrink
5. Laat zien dat je bestaat – Filmen en monteren met je smartphone
Wil je jezelf, een activiteit of initiatief meer bekendheid geven? Dan is het verspreiden van video’s via social media een goede methode. In deze praktische workshop krijg je achtergrondinformatie over compositie, beeldtechniek en interviewtechnieken, je gaat direct aan de slag met een filmopdracht en je leert monteren op je smartphone. Neem wel je eigen opgeladen smartphone mee.
Miriam Stolten & Hilde Boeij
6. Aan de slag met het VN-verdrag – Hoe geef je inclusiviteit vorm?
We staan open voor iedereen. Dat is makkelijk gezegd, maar is het ook echt zo? Kunnen mensen met een rolstoel het pand in? Is de website aangepast voor slechtzienden? Is de folder begrijpelijk voor laaggeletterden? Met het VN-verdrag voor de rechten van personen met een handicap verplicht de overheid zich om de positie van mensen met een beperking te verbeteren. Ervaringsdeskundige Jan Troost laat zien hoe je als gemeente, provinciale overheid of bewonersinitiatief inclusief kunt werken. In kleine groepen buig je je over thema’s als wonen, vervoer, vrije tijd en sport. Na afloop van de workshop weet je hoe je écht aan de slag gaat met het VN-verdrag.
Jan Troost & Sylvia Sikkema
7. Geluksquiz – Wat draagt bij aan gelukkige inwoners?
Gelukkige mensen zijn tevreden over hun leven. Zij grijpen zelf hun kansen om geluk na te streven of anderen daarin te stimuleren. Een van de beste indicatoren voor geslaagd gemeentebeleid is een gelukkige bevolking. Speel de geluksquiz en ga met nieuwe inzichten naar huis. We nemen je als inwoner, bestuurder, manager of beleidsmaker mee in de basiskennis over geluk en de vertaling daarvan naar… niet zozeer jouw eigen geluk, maar vooral naar dat van anderen. De deelnemers krijgen een exemplaar van het boek Geluk voor Kamerleden.
Akshaya de Groot & Gerrit Dijkerman
8. Vrijwilligers gezocht! – Vijf eyeopeners voor het vinden en binden van vrijwilligers
Bij de ene organisatie staan de vrijwilligers in de rij, voor de andere is het vinden en binden van vrijwilligers een terugkerende zorg. Maar weet je eigenlijk wel goed wie je zoekt? Zoek je met de juiste boodschap op de juiste plek? Vrijwilligers verschillen enorm in betrokkenheid en ambities. Dé vrijwilliger vinden en binden doe je niet op één manier en ook niet eenmalig. Maar hoe dan wel? In deze workshop presenteren we vijf eyeopeners waarmee jij als vrijwilligersorganisatie aan de slag kunt. Je gaat naar buiten met nieuwe ideeën, leuke weetjes en praktische tools.
Melanie Reekers
De ruimte waarin deze workshop wordt gegeven is helaas niet bereikbaar voor rolstoelgebruikers.
9. Creatief denken – Tools om nieuwe activiteiten en producten te bedenken
Buiten de gebaande paden denken om nieuwe dingen te verzinnen? Dat kun je gewoon leren. Na een introductie over de ‘spelregels’ van Creatief Denken, ga je in deze praktijkgerichte workshop aan de slag met korte oefeningen en opdrachten. In hoog tempo maak je kennis met diverse denkmethoden en technieken om ‘out of the box’ te denken. Je krijgt concrete handvatten om op een later moment toe te passen bij het bedenken van nieuwe concepten, activiteiten of projecten.
Ellen Spanjers
De ruimte waarin deze workshop wordt gegeven is helaas niet bereikbaar voor rolstoelgebruikers.
10. Het ultieme nieuwsverhaal – Hoe krijg je jouw verhaal in de krant?
Jouw initiatief is natuurlijk hartstikke leuk en belangrijk. En dat wil je aan de hele wereld laten weten. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Als je wil dat jouw verhaal in de krant komt, moet het NIEUWS zijn. Dus wat is jouw nieuws precies? En hoe schrijf je het ultieme nieuwsverhaal? In deze workshop leer je hoe je met behulp van het Legostenenmodel lezers aantrekt, bij de les houdt en betrokken maakt.
André van der Vlerk
De ruimte waarin deze workshop wordt gegeven is helaas niet bereikbaar voor rolstoelgebruikers.
11. Spelen met geld – Vind de weg in financieringsland
De eeuwige vraag bij bewonersinitiatieven: hoe kom ik aan geld om mijn initiatief te financieren? In deze workshop gaan we als echte Dagobert Ducks aan de slag met geld. We krijgen spelenderwijs de voor- en nadelen van verschillende financieringsbronnen in zicht. We kijken welke mix van financieringsbronnen past bij jouw bewonersinitiatief. Allerlei mogelijkheden passeren de revue: fondsenwerving, matchfunding, verkopen van diensten of producten, contracten, sponsoring, events en crowdfunding. Deze workshop is vooral geschikt voor startende bewonersinitiatieven die hun weg in financieringsland nog aan het uitstippelen zijn.
Jennifer van Leur
12. Chennai-Punjab Express – Buiten je comfortzone met Indiase Dans
Om een nieuwe wereld te begrijpen moet je soms even uit je comfortzone stappen. De meest plezierige een feestelijke manier om dat te doen is met choreografe en Indiase dansdocente Aartie Jagmohan. Van de krachtige, traditionele Zuid-Indiase Klassieke Tempeldans tot de vrolijke, kleurrijke Bollywood Dans. Reis mee met Aartie van Chennai tot Mumbai – dan maken we een pitstop in Punjab om het oogstfeest te vieren met de Bhangra Volksdans.
Aartie Jagmohan
13. Gelderland Experience – De mobiele escaperoom
In een klein uur Gelderland van de ondergang redden. Via diverse uitdagingen kom je er op een interactieve manier achter waar de provincie Gelderland zich mee bezighoudt. Onderwerpen die je onopgemerkt in je dagelijks leven tegenkomt, zoals infrastructuur, energie, water, ruimtelijke ordening en openbaar vervoer. De mobiele escaperoom is ontwikkeld om jongeren op een leuke en laagdrempelige manier kennis te laten maken met de provincie en democratie. Lukt het jou om op tijd te ontsnappen en de provincie Gelderland te redden?
Peter Bootsman
De ruimte waarin deze workshop wordt gegeven is helaas niet bereikbaar voor rolstoelgebruikers.
14. Is jouw straat al hittestressbestendig?
Weet je nog, die lange en hete zomer van vorig jaar? Die gaf veel droogte, hittestress en hoosbuien. We hebben de klimaatverandering aan den lijve ondervonden. Margot Ribberink, bekend als voormalig weervrouw van RTL, vertelt wat de impact is van klimaatverandering op de leefbaarheid en gezondheid van inwoners. Wat kun je daar als buurt en lokale overheid samen aan doen? Operatie Steenbreek is maar een van de vele voorbeelden die laten zien dat vergroenen niet ingewikkeld hoeft te zijn. We kunnen samen zorgen voor een klimaatbestendige, gezonde en duurzame leefomgeving.
Margot Ribberink & Werner Rutjes