Terugblik Zomercongres 2018

Maar liefst 300 bezoekers kwamen op 20 juni naar de Zwitsalfabriek in Apeldoorn voor het Zomercongres 2018. “Geef kaders mee en respecteer de genomen beslissing; dan geef je mensen eigenaarschap”, aldus Anke Siegers, die het congres opende.

Onder de titel ‘Klein verzet, groot geluk’ organiseerde de Leefbaarheidsalliantie Gelderland een congres over het anders inrichten van de samenleving. Over de steeds sneller veranderende wereld, waarin mensen, ideeën en informatie steeds gemakkelijker samenkomen. Over beginnen in plaats van bezinnen, met trial and error als leermethode.

Eigen leefwereld
Op de zogeheten Waarmaakmarkt lieten bewoners zien hoe zij denken en handelen vanuit hun eigen leefwereld, in plaats van zich te laten beperken door gemeentegrenzen of beleidsthema’s. Zij nemen zelf initiatief en sturen ondertussen bij, in het krachtenveld van organisaties en overheden.

Stand-up filosoof Martijn Aslander en kantelaar Anke Siegers namen de circa 300 bezoekers mee langs voorbeelden en kansen van de veranderende wereld. Voorbeelden waarbij op kleine schaal de basis wordt gelegd voor groot geluk. “Maar als zoveel mensen bezig zijn met klein verzet, kun je beter spreken van groot verzet”, aldus Aslander, die de aanwezigen aanspoorde tot actie. “Stop met vergaderen, ga doen!”

Wegwijs
Bezoekers konden kiezen uit maar liefst 10 workshops, gegeven door adviseurs van de Leefbaarheidsalliantie en Spectrum. De aanwezige bewoners, professionals en politici konden bijvoorbeeld meer leren over design thinking, Deep Democracy, duurzaamheid, het bouwen van bruggen tussen nieuwkomers en Nederlanders en het betrekken van jongeren. “Jongerenparticipatie betekent gelijkwaardig zijn, investeren, minder jargon en een laagdrempelige aanpak”, zo leerde een deelnemer.

Ook waren er diverse speeddates met organisaties, subsidieverstrekkers en fondsen, voor meer informatie over de financiering van je initiatief. “Crowdfunding, crowdsourcing, fondsen, sponsoring… Het is fijn om meer wegwijs te worden gemaakt in de wereld van financiële middelen”, aldus een bezoeker.

Singer-songwriter Collin Hoeve sloot de geslaagde middag af met een speciaal voor het congres geschreven lied.

Download de presentatie van Anke Siegers.
Download het boek Nooit Af van Martijn Aslander (PDF).

Informatie over de volgende editie: www.zomercongres.nl.