- Home
- Workshops Samen impact maken
Tijdens de bijeenkomst van Samen Impact Maken op 28 juni 2022 kun je deelnemen aan een van de onderstaande workshops:
Workshop 1: Hoe zet je een sociale coöperatie op?
Door: LaNSCO, Landelijk Netwerk voor Sociaal Coöperatief Ondernemerschap (Paul Leistra, coördinator & Jessica de Ruijter, directeur) en de gemeente Hardenberg (Suzanne Rijsman, beleidsadviseur maatschappelijk domein Werk en Inkomen)
Er komen steeds meer sociale coöperaties in het land. Waarom is dat? Hoe werkt een sociale coöperatie en hoe organiseer je dat? En hoe versterken sociale coöperaties het ondernemerschap in een wijk?
Voor wie?
Je ziet als wijkbedrijf of broedplaats in de wijk mensen binnenlopen die wel willen werken, maar erg moeilijk aan het werk komen. Als gemeente zoek je naar manieren om deze doelgroep te activeren. Een sociale coöperatie kan een optie zijn. Binnen een sociale coöperatie kunnen mensen met behoud van hun uitkering ondernemen naar eigen vermogen. Ze gaan op een laagdrempelige manier aan de slag om hun eigen bedrijfje op te bouwen of vormen gezamenlijk een bedrijf. Zo werken ze aan hun toekomst op een manier die bij hun past.
Door wie?
Paul Leistra en Jessica de Ruijter delen hun eigen ervaringen als coördinator bij een sociale coöperatie, respectievelijk Delft en Amersfoort. En ze brengen ook het landelijk perspectief in door hun betrokkenheid bij het LaNSCO (Landelijk Netwerk Sociaal Coöperatief Ondernemen). Suzanne Rijsman is als beleidsmedewerker Maatschappelijk domein werkzaam bij de gemeente Hardenberg. Ze is initiatiefnemer en projectleider van de zojuist opgerichte sociale coöperatie in de gemeente Hardenberg.
Workshop 2: Hoe stimuleer je als gemeente sociaal ondernemerschap? Welke horden moeten er hierbij genomen worden genomen en wat levert het de gemeenschap op?
Door: gemeente Haarlem (Ruud Meijer, aanjager Impact Ondernemen) en gemeente Ede (Jaco van Putten, beleidsadviseur Economie)
Het aantal sociaal ondernemers in Nederland groeit gestaag. Gezien hun maatschappelijke impact kan het voor een gemeente interessant zijn om sociaal ondernemerschap te stimuleren. Eenvoudig is dit echter niet. Sociaal ondernemers werken vaak domein overstijgend en lopen hierbij tegen specifieke vraagstukken aan. Hoe faciliteer je als gemeente deze bijzondere groep ondernemers? En hoe bereik je ze?
De gemeente Haarlem ontwikkelde in co-creatie met een brede afspiegeling van de Haarlemse maatschappij het actieprogramma impact ondernemen. Wat hierbij komt kijken én wat het de stad heeft opgeleverd, kom je tijdens deze middag te weten. Ruud Meijer, aanjager Impact ondernemen bij de gemeente Haarlem, stond aan de wieg van het actieprogramma en deelt zijn verhaal.
Gemeente Ede pakt het anders aan. Daar werd onlangs de Edese Ondernemers Challenge georganiseerd, waarmee startende ondernemers gestimuleerd werden om een maatschappelijke uitdaging aan te pakken. Zo kreeg het impact ondernemen lokaal een boost. Jaco van Putten is beleidsadviseur Economie (waaronder impact ondernemen) bij de gemeente Ede. Hij zal tijdens de workshop, zoals hij zelf zegt, het eerlijke verhaal vertellen. Waarom de challenge wel en niet een succes was, welke resultaten er zijn geboekt en hoe ze in Ede verder gaan met het stimuleren van het sociaal ondernemerschap.
Workshop 2 is ook online te volgen.
(VOL) Workshop 3: Hoe kom je tot een succesvolle samenwerking tussen sociale (wijk)onderneming, commerciële ondernemers en de gemeente?
Door: BuurtGroenBedrijf (Jolanda van Looij, coördinator), gemeente Arnhem (Johannes Bouma, stadsdeelmanager wijkonderhoud) en SIGHT Landscaping (Maarten de Lande, projectmanager)
Het BuurtGroenBedrijf uit Arnhem legt uit hoe zij als sociale onderneming samen met de gemeente en een commercieel groenbedrijf (SIGHT Landscaping) hun wijk met bewoners vergroenen. De wijken Spijkerkwartier en 't Arnhemse Broek zijn de afgelopen jaren veel groener geworden en er is minder zwerfafval. Hoe hebben deze partners dat samen en met de bewoners voor elkaar gekregen?
We gaan in op de motivaties van de verschillende partners om samen op te trekken, we horen hoe het zo kan worden georganiseerd dat elke partner kan doen waar het goed in is en welke hobbels zijn overwonnen om ook de financiële kant te regelen.
Meld je hier aan voor de bijeenkomst Samen Impact Maken op 28 juni 2022 in Arnhem of online.