Inclusie, daar moet je je best voor doen

Soms zijn er decennia waarin niets gebeurt en soms zijn er maanden waarin decennia gebeuren. 2020 lijkt zo’n jaar te zijn. Hoewel Matthijs van Nieuwkerk alweer enkele maanden geleden afscheid nam van zijn talkshow, is de wereld absoluut niet gestopt met draaien. Integendeel. Terwijl de wereld, die binnen onze landsgrenzen in ieder geval, langzaamaan weer opengaat, zwelt de discussie aan hoe de ideale samenleving er in het nieuwe normaal uit zou moeten zien. Wie doen er mee en wie blijkt langs de kant te staan? Hoe inclusief is ideaal?

Auteur: Michiel van Hardeveld

Gaan we echt veranderen en wat is dan ‘ideaal’? Voor mij is het van belang dat we in gesprek zijn met de ander. Willen verkennen wie die ander eigenlijk is. Maar ook dat we zelf een open houding aannemen én kritisch durven te kijken naar onze eigen opvattingen. Dit doe je niet door te praten over een ander, maar door te praten mét een ander. Waarden die dicht bij mijzelf, en gelukkig ook dicht bij Spectrum staan.

Liplezen met een mondkapje

Ook in tijden van corona zijn dit vitale waarden. Van iedereen wordt immers verwacht dat hij of zij meedoet in de samenleving. En terwijl meedoen voor mij vanzelfsprekend is, is het goed om van perspectief te blijven wisselen en naar andere geluiden te luisteren. Want hoe doe je mee wanneer je geen computer of internet hebt? Hoe houd je afstand wanneer je slechtziend bent? Hoe liplees je als slechthorende als degene tegenover je een mondkapje draagt? Hoe volg je een looproute als lopen voor jou geen optie is? En hoe praat je mee als je nooit wordt uitgenodigd?

Nooit vanzelfsprekend

Het is natuurlijk ook niet makkelijk om jezelf te verplaatsen in een ander. Wat voor mij vanzelfsprekend is, hoeft voor een ander helemaal niet te gelden. Het is daarom zaak om de juiste personen aan tafel te krijgen, alleen zo waarborg je daadwerkelijke inclusiviteit. De juiste personen op de juiste plek kunnen namelijk als geen ander meepraten en meebepalen wat voor hen van belang is. Op die manier komen leefbaarheid, veiligheid, toegankelijkheid, verschillen in afkomst, betaalbaarheid en kwaliteit zo goed mogelijk in balans. Door zo te werk te gaan creëren we een samenleving die voor én door iedereen werkt!

Spiegeltje aan de wand

Het is logisch dat we ook als Spectrum kritisch kijken naar onze rol. Wat kunnen wij voor anderen betekenen? En wat hebben we zelf te verbeteren? Een kritische blik betekent namelijk ook in de spiegel kijken. Zien we dan wat we willen zien? Als wij als Spectrum willen dat we er écht voor iedereen zijn, dan moeten we er ook voor zorgen dat wij iedereen op ons netvlies hebben. Dat we in praktijk brengen wat we uitdragen en goede voorbeelden van anderen navolgen en onder de aandacht brengen.

Automatische piloot

Zo is inclusiviteit bijvoorbeeld een van de thema’s tijdens de After Summer School, die de Leefbaarheidsalliantie Gelderland (en dus ook Spectrum) in september organiseert.
Daarnaast is het mooi om te zien dat steeds meer gemeentes serieus aan de slag zijn gegaan met het opstellen van hun inclusie-agenda’s. Samen zetten we koers te richting een inclusieve horizon!

  • Leestijd 2 minuten
  • Publicatiedatum 17-07-2020
  • Thema Diversiteit en inclusie
  • Type Blog