Nieuwe perspectieven voor het Gelders Archief
Het Gelders Archief zet zich in voor diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid. Zowel binnen het personeelsbestand als in de verhalen die zij verzamelen en delen. Het archief wil een plek zijn waar iedereen zich gerepresenteerd en thuis voelt. Dat vraagt om meer bewustwording en gerichte voorlichting: zijn de doelgroepen die ze bereiken divers genoeg of loopt het archief waardevolle verhalen mis om te delen? Voelen medewerkers zich gezien en gehoord? Doen ze mee en komen ze tot hun recht in de organisatie?
Uitdaging
Het Gelders Archief heeft Spectrum gevraagd om te helpen de beweging in te zetten naar een organisatie die goed om kan gaan met verschillen tussen mensen en organisaties. Zowel intern als extern.
Een kick-off bijeenkomst als startpunt bracht alle medewerkers op dezelfde vlieghoogte. "Wie ben jij en wie ben ik?" was het centrale thema. Medewerkers verkenden in welke bubbel ze zich begeven en in welke bubbels het Gelders Archief actief is. Het Gelders Archief wil de magneet zijn voor de verschillende bubbels en verhalen. Nu blijkt het aanbod nog te eenzijdig. Daarom wil het archief graag op zoek naar nieuwe en nog onbekende verhalen: die van activisten, nieuwe Nederlanders en mensen met verschillende sociaaleconomische achtergronden.
Het personeel van het archief is divers en dat is soms ook uitdagend. Nieuwe medewerkers brengen andere perspectieven mee. Hoe breng je dat samen met de ervaring van de gevestigde medewerkers? In de kick-off bijeenkomst en de diversiteitsontbijten onderzoeken de medewerkers hun grenzen, om zichzelf en anderen daar te ontmoeten. En dat blijkt verrassende ontmoetingen op te leveren: "Ik heb mijn collega's op een andere manier leren kennen."
Aanpak
Om te ontdekken hoe je de bubbels doorprikt en nieuwe verbindingen legt, organiseerde Spectrum Diversiteitsontbijten. Werksessies waarin medewerkers de ruimte kregen om met elkaar verschillende perspectieven te verkennen en in gesprek te gaan over eigen ideeën, waarden, aannames en ervaringen. Vragen als: “Hoe divers is ons personeelsbestand?” en “Hoe omarmen en benutten we onze diversiteit?” stimuleerden medewerkers om met elkaar na te denken over hun eigen rol en samenwerking binnen de organisatie. Wat medewerkers waardeerden was dat ze zelf konden bepalen welke persoonlijke ervaringen en verhalen ze delen. Zo blijft het veilig voor iedereen. Ze gaven bovendien aan dat ze uitkeken naar de verdiepende gesprekken die tijdens de diversiteitsontbijten over thema’s als genderidentiteit en seksuele oriëntatie plaatsvinden.
Resultaat
"Ik ben echt enorm blij dat we op dit punt zijn gekomen. We maken nu echt contact met elkaar en raken diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid aan op een manier zoals we dat voor ogen hadden."
De kick-off bijeenkomst en Diversiteitsontbijten leidden tot meer bewustwording bij de medewerkers van het Gelders Archief: "We zien dat het veel doet bij onze mensen en daar zijn we erg blij mee."
Het zijn eerste stappen naar een sterke organisatie die goed omgaat met verschillen en waarin medewerkers samenwerken vanuit verbinding. Dit heeft een positief effect op de interne organisatie en daardoor ook op het aanbod dat het Gelders Archief wil hebben: divers en inclusief, een afspiegeling van de provincie.
De bijeenkomsten leveren de input voor het opzetten van een nieuwe strategische koers. Welke doelen willen we bereiken? Wat vinden we met elkaar belangrijk? Welke impact willen we maken binnen de organisatie en in de samenleving? En wat hebben we hiervoor nodig naast wat we al doen?
-
Thema Diversiteit en inclusie
-
Klant Het Gelders Archief
-
Opdracht Bewustwording en voorlichting diversiteit bij Gelders Archief