De maatschappij de school in bij Canisius College Nijmegen

Hoe kunnen jongeren actief worden betrokken bij het maatschappelijk veld? En hoe daag je ze uit om verantwoordelijkheid te nemen? Dit zijn de vragen die het Canisius College in Nijmegen stelde aan Spectrum. 

De uitdaging

Het Canisius College is een middelbare school in Nijmegen. Waar de school in uitblinkt, is het contact met de leerlingen en de kwaliteit van de lessen. Ze willen nog groeien in het koppelen van het onderwijs aan wat er buiten de school in de maatschappij gebeurt. Om die koppeling te maken, schakelden ze Spectrum in. 

Onze aanpak

Tijdens het eerste bezoek aan de school is afgestemd welke ondersteuning het Canisius College van Spectrum verwacht en wat Spectrum van de school nodig heeft. Zo werd al snel duidelijk dat het Canisius College verantwoordelijk is voor het werven van leerlingen voor het project, het verzorgen van lesruimte en het vaststellen van de trainingstijden. Spectrum neemt vervolgens de organisatie in handen en ontwikkelt de inhoud van het programma op maat. Het programma neemt de leerlingen letterlijk en figuurlijk mee naar buiten. Ze gaan op locatiebezoek bij verschillende maatschappelijke organisaties. Én de maatschappij wordt ook de school ingebracht via een netwerkmarkt. Op die markt presenteren de maatschappelijke organisaties zich en kunnen de leerlingen direct kennismaken met verschillende initiatieven en doelgroepen. 

Het resultaat

Het project maakt deel uit van het MDT-kort programma, waarin leerlingen tijdens trainingen de kans krijgen om zelf iets voor de maatschappij terug te doen. Het resultaat is zichtbaar: enthousiaste leerlingen die niet alleen zien, maar ook zelf ervaren wat er buiten school gebeurt. Ze krijgen de regie en verantwoordelijkheid over hun eigen project: ze organiseren én voeren uit. Ze merken dat ze van betekenis kunnen zijn voor een ander. Dit biedt een vorm van zingeving waar vaak minder aandacht voor is tijdens de reguliere lessen. Elk groepje leerlingen laat bij de eindpresentatie in de aula via een video zien welke activiteit ze organiseerden: onder andere een spellenmiddag voor kinderen en een taartenbakwedstrijd met ouderen. En ze vertellen wat ze leerden: dat je altijd een plan B moet hebben bijvoorbeeld en dat goed communiceren heel belangrijk is.  

Het project is overigens niet alleen waardevol voor de leerlingen, ook de docenten zijn hier enthousiast over. Want tijdens dit project mogen er fouten gemaakt worden. Om er vervolgens van te leren: wat ging er mis? Waarom ging dat zo? En hoe kun je dat een volgende keer beter doen? Naast de leerlingen zelf, doen ook de docenten nieuwe ervaringen op. Ze kijken hierdoor met een frisse blik naar de leerlingen en naar de wereld buiten de school. Kortom, een zaadje is geplant.