Wat willen minima eigenlijk zelf?

Het is zaterdagochtend. De zon schijnt, het springkussen is al druk in gebruik en de Nederlandse meezingers komen uit de speakers. Een paar vrouwen lachen en dansen mee. Ondertussen komen er schalen met kaas en worst voorbij. Het is ten slotte feest: de Mini Manna in Ulft is geopend! De gemeente is in gesprek gegaan met minima over wat zij zélf wilden en dat gesprek had grote gevolgen.

Auteur: Monique Jongenburger

Twee jaar eerder vroeg de wethouder zich af: Hoe is het eigenlijk om met weinig geld rond te komen? Hij organiseerde een besloten avond waar inwoners die weinig te besteden hebben hun verhaal deelden. De aanwezige ambtenaren en bestuurders waren geraakt door de verhalen. Andersom waren mensen die hun verhaal deelden verbaasd. Was er maar zo weinig bekend? De inwoners besloten daar verandering in te brengen en richtten een werkgroep op.

In gesprek over leven met weinig geld

Deze avond was de start van allerlei initiatieven. Stap Vooruit, zoals de werkgroep nu heet, praat nog regelmatig met de gemeente. Ze bespreken wat er goed gaat en wat er beter kan. “Bewindvoering bijvoorbeeld,” geeft een van de huidige leden aan. “Weet je hoeveel de gemeente kwijt is aan bewindvoering? Dan mag je toch wel een bepaalde kwaliteit verwachten. Mijn eerste bewindvoerder maakte er een zooitje van. Ik zou graag willen dat de gemeente inwoners informeert welke bewindvoerders goed zijn.”

Van ruilkast tot wegwijzer

Stap Vooruit onderneemt daarnaast van alles om het beter te maken voor mensen met minder te besteden. Zo zijn er ruilkasten voor houdbare levensmiddelen neergezet en is er de ‘Wegwijzer voor de kleine knip’. Via een Facebookpagina en inloopspreekuren informeren leden van de werkgroep inwoners over waar je met je vragen terecht kunt.

Meedoen met minder

Een primeur dit jaar is ‘Meedoen met minder’. “De ochtend is voor mensen in driedelig pak, de middag voor mensen in trainingspak”, grapt een lid van Stap Vooruit. Tijdens de ochtend worden professionals geïnformeerd. Wat helpt mensen die in armoede leven om uit deze situatie te komen? Hoe ziet iemands leven eruit? De middag is voor inwoners. “Er zijn kraampjes met informatie, maar het is ook even ontspannen. Zo is er bijvoorbeeld een modeshow met goedkope kleding,” vult het lid aan. Tijdens de lunch komen de professionals en inwoners samen. Zo komen op één dag de doelen van Stap Vooruit samen: professionals een inkijkje geven, inwoners op weg helpen en ontmoeting tussen beide.

Mini Manna

Maar misschien is het grootste succes tot nu toe het openen van de Mini Manna in Ulft. De Mini Manna is een supermarkt waar mensen die weinig te besteden hebben, goedkoper boodschappen kunnen doen. Daarnaast is er een kringloopwinkel. “Ik kwam al bij de Mini Manna in Doetinchem en dacht toen: dat moeten wij dichterbij huis ook hebben. Ik heb de sociaal werker meegenomen naar Doetinchem en zo is het balletje gaan rollen,” vertelt een lid van de werkgroep.

Samen aan de slag

Een paar maanden geleden ben ik betrokken geraakt bij de werkgroep Stap Vooruit. Ik ben onder de indruk van hun bevlogenheid. In december werd er nog gepraat over een potentieel pand. Een half jaar later, na hard klussen, is de Mini Manna geopend. Dat alles is aangewakkerd door een gemeente die in gesprek is gegaan met minima. Het bevestigt voor mij weer hoe belangrijk het is om in gesprek te gaan met de mensen om wie het gaat. Zo'n ontmoeting is echt een aanrader met soms grote gevolgen.

  • Leestijd 3 minuten
  • Publicatiedatum
  • Type Blog