Wat een wereldnieuws!

Onze oud-collega Tirzah López is Vice Miss Wheelchair World. Wereldnieuws! Toch? Als je de kranten openslaat of het nieuws online checkt, kom je deze verkiezing in Mexico alleen helemaal niet tegen. Tenminste, niet in Nederland. In India en Polen staat het vol in het nieuws. En dat komt niet omdat zij hebben gewonnen; Miss Peru is namelijk tot winnares gekroond. Hoe komt het dat er hier zo weinig aandacht is voor deze verkiezing?

Tirzah is sinds vijf jaar aan een rolstoel gebonden. Ze ervaart dagelijks hoe het is om met een fysieke beperking te moeten leven. Dat is niet altijd makkelijk, maar betekent tegelijkertijd niet dat ze niets kan. Tirzah woont zelfstandig, rijdt auto, heeft een rijk sociaal leven, een lieve vriend en werkt al drie jaar bij ons. En ze heeft op eigen kracht meegedaan aan de Miss Wheelchair World 2022 verkiezing.

Podium pakken

Tirzah merkt hoe weinig aandacht er is voor mensen met een beperking. Zelden zie je iemand aan de tafel van een talkshow aanrollen. Laat staan dat je iemand met een beperking als rolmodel in de media ziet. Of op de catwalk, zoals Tirzah vroeger gewend was. Ze zet zich vol passie in om dat te veranderen. Letterlijk door zelf het podium op te gaan in Mexico bij de Miss Wheelchair World verkiezing. En ook figuurlijk door actief online op YouTube filmpjes te delen. Zodat zij een rolmodel voor anderen kan zijn.

Hoe dan wel?

Het lijkt in Nederland goed geregeld, maar er valt nog een wereld te winnen. Hoe welkom voel je je in een restaurant als het toilet in de kelder alleen via een trap te bereiken is?  Mensen met een beperking zijn nog steeds sterk ondervertegenwoordigd op de arbeidsmarkt. En dan hebben we het nog niet eens over compensatie voor werk dat ze niet kunnen doen. Bijvoorbeeld omdat ze daar de energie niet voor hebben of omdat ze veel tijd in het ziekenhuis doorbrengen. Daardoor hebben mensen met een beperking onevenredig vaak een laag inkomen.

Voor de goede zaak

En wat te denken van keer op keer als kenner om advies gevraagd worden? Om vervolgens genoegen te moeten nemen met een bloemetje of vrijwilligersvergoeding in plaats van een normale beloning. Want Tirzah wordt wel gevonden als dagvoorzitter als het gaat om diversiteit, maar vaak staat daar geen vergoeding tegenover. Tirzah gaat er dan toch voor, om het podium te kunnen pakken en aandacht te kunnen vragen voor mensen met een beperking. Maar het voelt onrechtvaardig. En dat is het toch ook? Miss World kunnen we allemaal via de media volgen, maar zodra de deelnemers in een rolstoel zitten is het een heel ander verhaal.

Iedereen mag het weten

We willen dat dit wereldnieuws iedereen in Nederland bereikt. Zijn trots op de power die Tirzah heeft en delen haar mening dat iedereen mag zijn zoals je bent en er volop bij hoort. Aandacht moet naar ieder mens uitgaan. Help mee om iedereen van dit wereldnieuws op de hoogte te brengen.

  • Leestijd 3 minuten
  • Publicatiedatum 29-11-2022
  • Thema Diversiteit
  • Type Blog
  • Auteur(s) Anja van de Boer