Kom binnen bij de Mollenhof

Midden tussen de weilanden in Oeken bevindt zich De Mollenhof. Het is een knus houten gebouw, bedoeld als ontmoetingsplek voor mensen die zorg nodig hebben en voor mensen die behoefte hebben aan ontmoeting. De Mollenhof is gebouwd op het erf van Karin van Bergen en haar man. Karin heeft jarenlange ervaring in de zorg en wilde het graag anders doen. Persoonlijk, kleinschalig en met echte aandacht voor mensen. Ze merkt dat de bezoekers blij zijn met De Mollenhof, dat ze er echt op hun plek zijn. Maar wat betekent het voor haar bezoekers? We hebben Karin geholpen om De Mollenhof te evalueren. 

Toen Karin van Bergen nog in de zorg werkte, kwam ze geregeld situaties tegen waarvan ze dacht ‘kan dit niet anders?’ Bij nadenken bleef het niet. Karin heeft haar huis in Arnhem verkocht en daar een boerderij voor teruggekocht in Oeken. Op het erf lag al een ongebruikte fundering en daar bovenop heeft ze een ontmoetingsruimte gebouwd.

Iedereen is welkom 

Karin vindt het belangrijk dat iedereen die behoefte heeft aan ontmoeting kan aanschuiven. “Je moet hier jezelf kunnen zijn. Of je nu een Wmo-indicatie hebt of niet. Dat maakt mij niet uit. Er is hier op het erf van alles te doen. We wandelen bijvoorbeeld met de hond, koken soep, beschilderen gipsen mollen, werken in de moestuin of zitten in de tuinkamer te genieten van de rust en het uitzicht. Er is voor iedere bezoeker iets te doen wat bij hem of haar past.” 

Buurtmarkt

“Vier jaar geleden ben ik gestart met een buurtmarkt. Ik wilde meer bekendheid geven aan De Mollenhof en meer mensen laten genieten van deze plek. Samen met een trouwe club vrijwilligers heb ik een heuse markt georganiseerd bij ons op het erf. Het was succesvol, er waren veel meer bezoekers dan verwacht. Mensen waren enthousiast. Daarom is het nu een jaarlijks evenement. Superleuk om te doen en tegelijkertijd kost het stiekem best veel tijd en energie.” 

Waarde

Karin merkt dat bezoekers enthousiast zijn over De Mollenhof. “Ik krijg van bezoekers te horen dat ze het zo fijn vinden om hier te zijn. Ik zie mensen ook echt opbloeien. Maar ja, hoe maak ik duidelijk wat deze manier van ontmoeten nou voor waarde heeft? En hoe weet ik of ik bijvoorbeeld door moet blijven gaan met de buurtmarkt? Wat kost het me en wat brengt het op? Ik krijg toch ook  subsidies en wil graag laten zien wat De Mollenhof betekent voor haar bezoekers. Onderzoekers Daniëlle Spierings en Anja van de Boer vertelden me over de mogelijkheid om te evalueren met het Effectenplein.” 

Het Effectenplein

“Samen met bezoekers van De Mollenhof, professionals, buurtgenoten, mantelzorgers en onderzoekers hebben we twee sessies met het Effectenplein gedaan. De ene ging over de moestuin en de andere over de buurtmarkt. We hebben beide keren besproken wat we hier doen, wie wat doet en wat dat voor effect heeft. Het was zo mooi om eens stil te staan bij waar we hier dagelijks mee bezig zijn. Iedereen vertelde zijn eigen ervaring en dat maakt samen een mooi verhaal. Door het samen hardop uit te spreken, weet je weer waar je het voor doet. En weet je wat zo mooi is? Iemand zei ‘je moet hier niets, je mag hier zijn wie je bent’ en dat is precies waar ik het voor doe!” 

Download hieronder de evaluatie van De Mollenhof, kort en beeldend weergegeven.

  • Leestijd 2 minuten
  • Publicatiedatum 14-01-2020
  • Thema Maatschappelijk vastgoed
  • Type Blog
  • Auteur(s) Anja van de Boer
Download Evaluatie De Mollenhof Download