Binnenstebuiten

Een training Deep Democracy doet wat met je en dat geldt niet alleen voor de deelnemers. Trainer Hanneke van Keijsteren voelt zich na een tweedaagse training binnenstebuiten gekeerd. Dat is niet erg en het doet geen zeer. Het bracht juist inzicht en een nieuwe balans.

In februari mocht ik eindelijk weer eens een training geven, de tweedaagse Deep Democracy Level 2. Het leek eeuwen geleden. Spelbreker corona zorgde ervoor dat ik een lange periode vooral vanuit huis werkte. En dat viel niet mee. Sterker nog: dat voelde steeds zwaarder. Waar ik lange tijd kon leunen op relativeringsvermogen, leek dat nu uitgewerkt. Ik merkte dat het lange thuiswerken me ook onzeker maakte. De routine was verdwenen. Ik twijfelde zelfs of ik de deelnemers wel kon bieden waar ze op rekenden. Ik voelde me ontheemd als trainer, alsof ik het was verleerd.

Terugkerend thema

De training bleek te draaien om het terugkerende thema ‘binnen versus buiten’. Op allerlei ​tegengestelde niveaus en bij alle deelnemers. Met je blik naar binnen, tegenover je blik naar buiten. Tijd nemen voor jezelf versus in contact met anderen. Een proces starten binnen je bedrijf, intern met collega's of extern met klanten. En van geïsoleerde lockdown naar ontmoeting.

Inzichten

Het uitdiepen van het thema leidde niet alleen bij de deelnemers tot inzichten. Ik realiseerde me dat een periode waarin ik verplicht binnen moest blijven ook leidde tot het aanwakkeren van oude patronen en onzekerheden. Het échte contact met anderen tijdens deze training zorgde ervoor dat ik weer meer in balans kwam. Ik ging dinsdagavond veel meer als de Hanneke van ooit naar huis met het gevoel van 'oh ja: zó leuk vind ik het om deze training te geven!’. Ik weet natuurlijk best dat je nooit uitgeleerd bent. En je als trainer áltijd meer verrijkt naar huis gaat. Maar ik ben tóch dankbaar dat ik door alle input van de deelnemers binnenste buiten werd gekeerd. En in staat bleek om van een afstandje te bekijken naar wat mij dit leerde.

Hoe doe jij dat?

Ik ga mezelf niet meer zo opsluiten, heb ik besloten. Wat er ook gebeurt en hoeveel lockdowns er nog komen; ik ga beter voor mezelf zorgen. Hoe? Dat weet ik nog niet precies. Dus laat ik deze vraag aan jou stellen: hoe doe jij dat?