THUIS Wageningen: ontwikkeling van een bruisende stadskamer

In de huiskamer van THUIS zitten mensen aandachtig te werken aan de "stamtafel". In een hoek lachen studenten die werken aan een project. In een andere zaal is tangoles. De koffie pruttelt in het keukentje – gezet door een bezoeker. Iemand anders zet de kopjes in de vaatwasser. Het draait hier om samenwerken, delen, verbinden voor een mooier Wageningen.

THUIS is een platform voor mensen en initiatieven, en draait op community van gepassioneerde deelnemers die op hun eigen manier iets komen halen en brengen. De deelnemende inwoners, initiatieven en projecten zijn divers: Food Sharing Wageningen, een kindercafé, kledingruilhoek, boekenmarkt, diverse culturele workshops, Muziek bij de Buren, sociaal ondernemerschap.

THUIS wil een vaste plaats worden in Wageningen, waar initiatieven bij elkaar komen. Niet alleen als fysieke stadskamer, maar ook als aanjager en ondersteuner van initiatieven in wijken en buurten. De leefbaarheidsalliantie ondersteunt THUIS daarbij. Met trainingen voor de THUIS-community en adviezen in een spreekuur voor initiatieven.

Meer zelf doen dankzij de procesbegeleiding van Spectrum

Elsje van de Weg is initiatiefnemer van THUIS: "Bij THUIS ontwikkelen we heel snel en soms gaan processen daarom niet helemaal zoals ze zouden moeten gaan. Dankzij Spectrum hebben we geleerd hoe je beslissingen kan nemen met wie het aangaat en niet met een klein clubje blijft beslissen en steeds vooruitloopt op de rest. Hierdoor zijn mensen nu op een andere manier betrokken en wordt bijvoorbeeld het vraagstuk van wanneer je betaald krijgt en wanneer je dingen vrijwillig doet, heel anders benaderd. We krijgen van Spectrum ontzettend veel tools, waardoor we steeds meer zelf kunnen doen."

  • Thema Participatie