De dementievriendelijke leefomgeving

Maar liefst zeventig procent van de mensen met dementie woont thuis en wil daar ook graag blijven wonen. Daarmee verandert het beeld in de wijk en het dorp. We komen in onze dagelijkse omgeving meer personen tegen die om begrip vragen. Gelukkig zijn steeds meer mensen zich hiervan bewust, en willen ze iets doen om het hun mede-inwoners met dementie gemakkelijker te maken.

Uitbreiden initiatieven dementievriendelijke samenleving

Bijdragen aan een dementievriendelijke leefomgeving kan op veel manieren. Het kan een extra bankje zijn in het park, maar vooral een plezierige sociale omgang met elkaar en de kans om mee te blijven doen. Daarmee worden wijken en dorpen nog beter leefbaar voor iedereen.

In Gelderland werken de Alzheimerafdelingen, Odensehuizen, Geheugensteunpunten en Netwerken Dementie aan een dementievriendelijke samenleving. In samenwerking met deze organisaties, met gemeenten en vooral met inwoners wil Spectrum het aantal initiatieven uitbreiden en ondersteunen. Het landelijke concept Dementievriendelijke gemeente of gemeenschap biedt daarbij concrete handreikingen. We zijn actief in Apeldoorn, Wageningen, Nijmegen en Geldermalsen.
Wilt u een bijdrage leveren aan een dementievriendelijke leefomgeving? Neem dan contact op

Goed leven met dementie doe je samen

Wilt u informatie, ervaringen horen en inspiratie opdoen? Op 1 december 2017 organiseerde Spectrum een inspiratiebijeenkomst De mensvriendelijke leefomgeving (verslag) in het Odensehuis in Zutphen.
Op 20 april 2018 is Spectrum mede-organisator van de werkconferentie Goed leven met dementie doe je samen, over het realiseren van passende ondersteuning voor het dagelijks leven van mensen met dementie en hun naasten. Op deze werkconferentie wordt een publicatie gepresenteerd: Ik heb de draad weer opgepakt. Hierin staan de verhalen van mensen met dementie centraal. Aan de hand van polaroidfoto's vertellen zij wat voor hen belangrijk is in het leven. 
Meer weten over projecten in dementievriendelijke gemeenten? Kijk dan ook eens op de website Langer zelfstandig wonen.

  • Thema Leefbaarheid