• Home
  • Klein verzet, groot geluk - Zomercongres 2017

Terugblik Klein verzet, groot geluk 2017

Ruim 25 bewonersinitiatieven presenteerden zich in het Honigcomplex in Nijmegen. “Ik ben trots hier voor zoveel mensen te staan die met iets moois bezig zijn, die samen onderweg zijn”, aldus Bea Schouten, als gedeputeerde bij de provincie Gelderland verantwoordelijk voor gebiedsopgaven, milieubeleid en leefbaarheid.

Onder de titel ‘Klein verzet, groot geluk’ organiseerde Spectrum in 2017 het eerste Zomercongres over de kansen van sociale initiatieven en lokale waarde-creatie. Over mensen die uit overtuiging en/of noodzaak de samenleving anders durven organiseren, met geven, delen en samenwerken als uitgangspunt.

Journaliste en historica Tine Hens nam de maar liefst 300 bezoekers mee langs verhalen van gewone mensen die samen hun straat, wijk of stad proberen te veranderen. In het boek Het klein verzet beschrijft ze haar tocht door Europa, waar ze ontdekte hoe een andere, meer menselijke, ecologische en sociale economie er uit kan zien.

Collectief durftevragen
Na een collectieve durftevragen-sessie van Juul Martin, onder andere bekend van de Deelwinkel, konden bezoekers kiezen uit verschillende onderdelen. Zo was er een rondleiding door de Honig, deelden diverse bewoners hun successen en uitdagingen op de Waarmaakmarkt en waren er speeddates met diverse fondsen, de provincie en de Leefbaarheidsalliantie, voor gericht advies over financiële middelen en de juiste aanpak voor je initiatief. 

Daarnaast waren er drie workshops: Stichting Ons Geld legde uit hoe het geldsysteem daadwerkelijk werkt en wat onze eigen rol daarin is, Transitiereizen organiseerde een Business Bingo over sociale ondernemingen en sociale innovatie in wijken en dorpen en Juul Martin inspireerde de bezoekers hun dromen en ideeën waardevol de wereld in te helpen.

Geluksambassadeur
Vervolgens was het woord aan geluksambassadeur Leo Bormans. Zijn The World Book of Happiness werd door toenmalig EU-voorzitter Herman Van Rompuy als een speciaal nieuwjaarscadeau aangeboden aan alle wereldleiders, inclusief Barack Obama. Bormans: “Hoop is een keuze. De beste manier om een optimist te worden is om je met optimisten te omringen. En precies dat doet u hier vandaag.”

“Een congres als dit helpt om de behoeften in onze eigen woonomgeving een naam te geven”, aldus een enthousiaste bewoner. “Bovendien moet je soms juist even weg van je eigen buurt of wijk, maar erop uit, kijken hoe anderen iets nieuws doen. Hier leer je wat er kan en wat er nodig is.”

Klein verzet
Het zomercongres, dat mede mogelijk werd gemaakt door de provincie Gelderland, werd afgesloten door gedeputeerde Bea Schouten en Brigitte Theeuwen, die afscheid neemt als bestuurder van Spectrum. Na afloop was er nog volop mogelijkheid tot het delen van ideeën en inspiratie over de talrijke voorbeelden van klein verzet die Gelderland rijk is.

Aftermovie
Bekijk hieronder aftermovie van Zomercongres Klein verzet, groot geluk 2017

Informatie over de volgende editie: www.zomercongres.nl.

Klein verzet, groot geluk - Zomercongres Spectrum